Жилд таван их наяд ширхэг гялгар уутаар бид эх дэлхийгээ бохирдуулж байна. Хуванцар хог хаягдал хаа сайгүй, модонд өлгөөтэй, наран шарлагын газар элсэнд булагдсан, гудамжаар алхаж байхдаа хөлөөрөө бид өшиглөж явдаг.
Гэхдээ энэ таагүй асуудлын нэг хэсэг юм. Энэтхэг, Лондон, Пуне хотод төвтэй шинэхэн старт-ап Earthnest компани нь цардуул зэрэг байгалийн гаралтай материалаар уут үйлдвэрлэдэг аж. Эдгээр уут нь 100 хувь био задралд ордог аж.
Гялгар уутны асуудал
Гялгар уут бол асар том асуудал юм. Үүнээс хүмүүс 160,000 ширхэгийг секунд тутамд ашигладаг. Энэ бол жилд таван их наяд уут юм. Мөн 3 хүрэхгүй хувь нь дахин боловсруулагддаг. Тиймээс хаягдал гялгар уут хаа сайгүй байх шиг байгаа нь гайхмаар зүйл биш юм.
Жишээлбэл, далайг авч үзье. Номхон далайн хогны их урсгал бол далай дахь хог хаягдлын хамгийн том таван хуримтлалын нэг юм. Энэ нь Францаас 3 дахин том хэмжээтэй бөгөөд ихэвчлэн 100,000 тонн хуванцараас бүрддэг.
Тээврийн уут, хуванцар хучилт гэх мэт хуванцар хог нь мэдээжийн хэрэг үзэмж муутай байдаг. Гэхдээ энэ нь зэрлэг ан амьтанд маш аюултай юм. Загас, шувуу болон бусад амьтад, түүний дотор тариалангийн малд мөн адил аюултай. Хэрэв амьтад гялгар уут идвэл үхэж болно. Тэд үхэж, бие нь задрахад гялгар уут дахин хүрээлэн буй орчинд тархаж, өөр зүйлийн аминд хүрэхэд бэлэн болно.
Гэсэн хэдий ч хог хаягдал нь асуудлын зөвхөн нэг хэсэг юм. Гялгар уутны үйлдвэрлэлд бензол, винил гидрохлорид зэрэг хорт хавдар үүсгэдэг химийн бодис ашигладаг бөгөөд хорт хийцтэй дайвар бүтээгдэхүүн нь бидний агаар, ус, хөрсийг бохирдуулдаг.
Энэ бол төгсгөл биш юм. Гялгар уут хийж, ашиглаж, устгасны дараа энэ нь зүгээр л хоргүй бүрэлдэхүүн хэсгүүдэд хуваагдахгүй. Задарч эхлэхэд 700 жил шаардагдах бөгөөд муудахад хуванцар жижиг хэсгүүд болон хувирч, хортой хэвээр байгаа боловч амьсгалахад амархан, залгихад хялбар байдаг.
Гялгар уут хэзээ нэгэн цагт тогтвортой байж чадах уу?
Ихэнх хэрэглэгчид гялгар уут үүсгэдэг бохирдлын асуудлыг мэддэг. Бидний ихэнх нь илүү тогтвортой хувилбаруудыг хайж байдаг.
Био задралд ордог гялгар уут нь үүний хариулт юм шиг санагдаж магадгүй юм. Гэвч харамсалтай нь ихэнх “биологийн задардаг” гялгар уут гурван жилийн турш хөрсөнд булагдсаны дараа бүрэн бүтэн үлдэж, ашиглах боломжтой хэвээр байна. Эдгээр нь бохирдол, амьтны үхэлд хүргэдэг.
Тэгэхээр “Амьдралд зориулсан цүнх” гэгчийн талаар юу хэлэх вэ? Эдгээр нь олон удаа ашиглах зориулалттай бат бөх хуванцар тээвэрлэгч уут юм. Гэхдээ олон эрдэмтэд үйлдвэрлэхдээ илүү их нөөцийг ашигладаг тул тэдгээрийг олон удаа ашигладаггүй тул тогтвортой байдлыг нэмэгдүүлэхэд бага зүйл хийдэг, тэр ч байтугай сөрөг нөлөөтэй байж магадгүй юм.
Цоо шинэ шийдэл хэрэгтэй байна: үнэхээр тогтвортой, зөөвөрлөх уут, бохирдолгүй, дахин боловсруулахад хялбар, биологийн хувьд бүрэн задардаг цүнх. 100 хувь хуванцар, хорт бодис агуулаагүй Earthnest-ийн биобаг гэх мэт уут үүнд хамаарна.
Тогтвортой байдал
Олон байгууллагууд тогтвортой ажиллахын тулд маш их хүчин чармайлт гаргаж байна. Харамсалтай нь буруу зүйлийг хэмжиж тайвшрах нь амархан байдаг. Жишээлбэл, оффис, үйлдвэрүүдэд хуванцар хэрэглээг хянах нь харьцангуй амар бөгөөд хэмжихэд хялбар байдаг. Гэхдээ олон байгууллагын хувьд хуванцарыг шууд ашиглах нь нийлүүлэлтийн сүлжээнд хуванцар ашиглахтай харьцуулахад ач холбогдолгүй юм.
Бүхэл бүтэн тогтвортой байдалд хүрэхийн тулд байгууллагууд хуванцар материалын төгсгөлийн хэрэглээг шалгаж, нийлүүлэгчдээ хуванцаргүй үйл ажиллагаа явуулахыг уриалж, жишээлбэл, хүнсний ногооны цардуулаар хийсэн Earthnest гэх мэт байгалийн боодолд хуванцар боодлоор орлуулах хэрэгтэй.
Хуванцарыг ашиглах талаархи компанийн тогтвортой байдлын бодлогыг зөвхөн "биологийн задралтай" хуванцар ашиглах, эсвэл нүүрстөрөгчийн зээл худалдаж авах гэх мэт өнгөц хөдөлгөөнөөр дамжуулахгүй. Тогтвортой байдлын талаар бүхэл бүтэн байгууллагыг хэмжих хэрэгтэй. Үүнд танай байгууллага үнэхээр тогтвортой байхын тулд хуванцаргүй байх ёстой хангамжийн сүлжээ багтана.
Бохирдлын талаарх олон нийтийн ойлголтын талаар
Бохирдлыг бууруулах талаар ярихад ихэнх хүмүүс чадах зүйлээ хийхийг хүсдэг. Үүний нэг хэсэг нь тогтвортой байдлыг нухацтай авч үздэг бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэгчид, жижиглэнгийн худалдаа эрхлэгчдээс бүтээгдэхүүн худалдан авч байгаа эсэхийг шалгах явдал юм.
Үүнийг хийхийн тулд хэрэглэгчид ямар бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэдэг, хаанаас гаралтайг мэдэх хэрэгтэй бөгөөд ингэснээр тэдний тогтвортой байдлыг дүгнэх боломжтой юм.
Харамсалтай нь, өргөн хэрэглээний олон бүтээгдэхүүний тогтвортой байдлыг гэрчилгээжүүлэлтээр (органик хүнс, жишээ нь, Хөрсний холбооноос баталгаажуулсан) харуулсан байдаг боловч сав баглаа боодол нь дахин боловсруулсан эсэхээс үл хамааран бусад зүйлээр тэмдэглэгдсэн байдаг. Хэрэглэгчид сав баглаа боодол нь хэр тогтвортой болохыг ойлгоход нь туслахын тулд үйлдвэрлэгчид болон жижиглэнгийн худалдаачдад дарамт шахалт үзүүлэхэд туслах олон зүйлийг энд хийж болно.
Эх сурвалж: Forbes