5-10 насны хүүхдэд таван цул, гэдэс дотор идүүлж сургах хэрэгтэй
ҮРИЙГ ХҮМҮҮЖҮҮЛЭХ СУДРААС...
....5-10 насанд хүүхдийг 5 цул, дотор гэдэс идүүлж сургах хэрэгтэй. Анхандаа танихгүй эвгүй амт байдаг учраас хүүхэд дургүй байж болно. Гэхдээ нэг хоёр удаа шөлнөөс амсуулж алгуур дадааснаар идүүлж сургана.
Насанд хүрсэн хүмүүсд ч гэдэс дотор идэж чаддаггүй нь буй.Гэвч чихрийн шижинтэйгээ үлдэх үү, эрүүлжих эсэхээ тунгаатугай.
Гүзээ, дотор мах идэж өссөн хүүхэд, Гүзээ иддэггүй хүүхдээс илүү бага чихрийн шижин өвчинд нэрвэгдэнэ. Том болоод буруу дадалтай болохгүй л бол чихрийн шижин үүсэхгүй.
Залгиурын шүүрэлт булчирхайн хорыг гадагшлуулахын тулд бөөр идэх шаарлдагатай. Мөн бие доторх элэгний хорт бодисуудыг шимэгдүүлэн гаргахын тулд уушги идэх шаардлага буй. Зарим нэг ханаагүй томон бүтцүүдийг биедээ авахын тулд хошного, гургалдай иддэг. Мөн эдгээрийг идсэнээр ходоод гэдэсний тэсвэржих чанар нэмэгддэг. Умс хятай, тахиа, засааг идэж өөрийн эр хэмийг агсуулдаг.
Хүүхэд ханиад хүрэхэд уушигны борц, уушги чанаж өгч шөлийг уулгах, эдийг идүүлэх засал буй. Энэ нь уушигны цэлхэн өөрт хэрэгтэй шим тэжээлээ авч эрүүлжихийн үндэстэй.
Элэг идсэнээр цус төлжин сайжирч, цусаа даган элэг тэнхэрдэг. Ийм арвин ашиг тустай тул Монгол хүүхэд малыг дотор гэдэсний ашиг шимээ хүртэж өөрийн биеэ эрүүлжүүлж байх учиртай......